Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Pia Sjöblom i Ockelbo - släktförfrågan Hörneå

Släkthistoria

Hörneås historia

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Pia Sjöblom i Ockelbo - släktförfrågan Hörneå

Pia Sjöblom bor i Ockelbo, och intresset för släktforskning föranledde ett inlägg i Becken-Webbens Gästbok, 2021-03-11;

Hej
Vilken fin webbplats jag hittade när jag googlade Hörneå. Har en fråga som nån kanske kan svara på: Finns det nån som släktforskar i Hörneå? Har anor som kommer från Hörneå och skulle behöva hjälp. Abraham Nilsson född 1749 gift med Anna Jonsdotter född 1739. De fick bla dottern Anna Magdalena f. 1790, min morfars farfars mor. vem vet, kanske jag har släkt kvar här i Hörneå.
Mvh Pia Sjöblom

Svaret på Pias första fråga är "vet ej" - om det menas professionell släktforskning med digitala sökmotorer, ex "Ancestry". Idag finns oändliga möjligheter att söka sitt förflutna direkt på nätet. En sådan person som bidragit med input till Becken-Webben är Hörnefors egen hårddisk Lars Edin, om än för många år sedan. Med lämpligt knapptryck på en digital nätsida för släktforskning kommer nog Pias svar på mindre än en sekund.

Skribenten å andra sidan baserar sig på enklare metoder, samt en nu bortgången släkting Torbjörn Svensson med rötter i Hörneå. Torbjörns metoder var av den dammiga sorten via kyrkböcker, men resulterade i ett omfattande professionellt katalogiserat material. Detta material är både roligt och intressant att bläddra i.

Bläddring i det egna släktträdet ger tyvärr inget napp till Pias fråga. På 1700 talet - och spårbart till 1400-talet - befann sig fadersidan ett par kilometer söderut i byn Ängersjö. På den kvinnliga sidan fanns "större variation", till Långed, Håknäs och Gräsmyr, exempelvis via Jon Ivarsson f1718 med maka Catharina Johansdotter f1717 i Håknäs. Koppling till Långed och Håknäs kanske bidrar till Öre-älvens dragningskraft, i ett flertal vandringsreportage därifrån.

Att söka efter namn leder teoretiskt till ett långskott - att Pia Sjöbloms anfader Abraham Nilsson (f1749) hade en syster som hette Maria Magdalena Nilsdotter född 1743-01-25 (d1783-12-11). Hon var dotter till en Nils Persson (f1702 - d1748) och Magdalena (Larsdotter) från Västerhiske. I så fall hade fadern Nils dött just innan Abraham föddes! Att namnet Magdalena återkommer hos Abraham Nilssons egen dotter Anna Magdalena (Abrahamsdotter?) kan vara ett stöd, men namnet Magdalena var då vanligt.

Förutom Västerhiske kom denna släktgren från Tväråmark norr om Umeå. Detta gör teorin mycket tveksam, eftersom vid närmare undersökning kan utläsas att flytten till Bäcken by (Hörneå) skedde först med Maria Magdalena (Nilsdotter) Jonssons son Erik (namnbyte Håkansson till Rehnmark) år 1804. Förvisso kan man tänka sig att delar av släkten följde med till Bäcken by/Hörneå, men man får nog summera att detta långskott missar Pias mål. En sidogren på ovanstående är att Erik Rehnmark (f1778 - d1837) och maka Maria Lovisa Larsdotter Svanström fick en dotter Brita Maria Rehnmark som gifter sig med Jonas Engström, en egen anfader.

Släkten Rehnmark finns kvar i både i Hörneå (Bäcken by) och i samhället Hörnefors. Referensen till Rehnmark ger dock koppling till grävmaskiner. En annan grävmaskinskoppling som kan vara av intresse för Pia Sjöblom går via Vitalis Abrahamsson, och Allan Abrahamsson. Teoretiskt kunde man tänka sig att Abraham Nilssons barn tog sig namnet Abrahamsson vid slutet av 1700-talet, och att detta efternamn lever vidare till nu, en sed som då blev vanlig.

Hörneå var och är fortsatt fastighetsbeteckning för det som idag är Hörnefors, i stora delar. Släkten Abrahamsson var bosatt i Hörne by, idag kallat Bruket som en del av samhället Hörnefors. Hörne by och Bäcken by var/är närliggande, ca 1 km. Det är idag bara Bäcken by som benämns Hörneå. Om Abraham Nilsson var hemmahörande i Hörneå kan detta lika väl avse området "Bruket" i Hörnefors och dess järnbruk Hörneå AB. Abrahamsson är ett vanligt efternamn i dagens Hörnefors.

Blickar man tillbaka till just Bäcken by för år 1732 hittar man två familjer Nilsson. Uppgifterna hämtas ur boken "Hörneå - vår by dess historia".

1) Olof och Hilda Nilsson med barnen Olof, Dagny och Matilda

2) Erik och Lovisa Nilsson (inga barn angivna)

Däremot hittas ingen med förnamnet Nils, som i så fall kunde vara fader till Pia Sjöbloms Abraham Nilsson. Ej heller hittas passande namn från 1768 eller 1790.

Algot

Bild 1. Bybor ler åt oss idag, ett foto av Hörneå-fotografen Algot Engström ca 1915. Fotot har inget med denna utläggning att göra. Till höger står en farfarsbror till Skribenten vid namn Konrad.

Längre än så här kommer inte Skribenten. Det blev mer text än tänkt, å andra sidan intressant för undertecknad själv. Vi tackar Pia för inlägget i Gästboken, kanske hör någon av sig i ärendet.

Gunnar Engström, 2021-03-13

 

Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se